”Varför ställde du upp i kommunalvalet?”

Under hösten gjorde jag även en intervju till ”Läraren” eftersom jag förutom mitt kommunala uppdrag även är till yrket lärare. Jag har dubbelbehörighet både som ämneslärare inom historia och samhällslära samt klasslärare. Här kan du läsa lite om mina tankar gällande undervisning, politik och kort hur det kom sig jag snubblade in på politiska banan..

Mitt första halvår i politiken

Kanske en liten årssummering är på sin plats. Den 30.8.2021 hade jag första kommunfullmäktigemötet och sedan har det varit cirka 2 möten i månaden, ibland även fler då jag några gånger fått vara inhoppande gäst i styrelsen där jag även är suppleant. Jag är tacksam för all hjälp och stöd jag fått under vägen, samt väldigt tacksam för att vi fått en så bra grupp i samhällstekniska nämnden. Jag är inte (ännu) riktigt den mest pratsamma politikern, men ju mer tiden gått och jag lärt mig hur allt fungerar har även tröskeln att uttala mig minskat. Det tar sin tid att lära sig alla finska begrepp, då det ju ändå främst går på finska så en rejäl språkdusch har jag fått därtill. Inte så att jag kan allt perfekt ännu heller, nej, det är nog en inlärningskurva som går framåt och uppåt men som jag knappt tänker mig någonsin kommer vara helt 100 % för alltid finns det mer att lära sig och bygga upp sin kunskap på. Om inte ni tror mig kan jag skicka några stadgan åt er så förstår ni vad jag menar 😉

Här kommer nu ändå lite plock från några nämndemöten där jag lagt in några klämmar, lite tankar och träffar utanför officiella möten, där också tack till Kimmen och Jenny för att ha stött och korrigerat med både det ena och andra!

Här är inlägget från Facebook gällande SHT-nämndens möte 29.9

Den 29.9 var senaste möte för samhällstekniska nämnden. Jag lägger in protokollet i kommentarerna. Jag kom själv med ett ändringsförslag gällande trafiksäkerhetens budgetförslag – två år sedan låg den på 80.000 och nu var förslaget 30.000e för år 2022. Det känns hemskt att se på alla siffror som nästan alla halverats pga. det ekonomiska läget men tyckte personligen trafiksäkerheten inte kan rubbas ännu mer, utan föreslog en ändring där att den hålls på samma nivå som 2021, dvs. 40.000. Förhoppningsvis får vi igång alla skolbyggen, som jag nog tror delvis kommer betala sig tillbaka genom inflyttning, men även att planläggningen går framåt så vi får nya bosättningsområden som i sin tur genererar skatteintäkter mm. Kanske inte så svartvitt men åtminstone i hopp om detta och en ljusare framtid ekonomiskt sätt. Personligen har tiden i samhällstekniska nämnden hittills präglats av samförstånd, god diskussionsanda och ömsesidig respekt. Det har varit roligt att kunna diskutera utan skärmar! (ping Jenny Snellman och Kim Liljequist)Sen kan tilläggas protokollet legat framme redan över en vecka men denna mamma har riktigt fått känna på livets ekorrhjul då man inte kan hinna med allt på en gång då både nytt jobb, barns hobbyn, egna familjeföretaget och kommunala uppdrag som kräver en hel del att läsa in på. Men jag kan alltid uppmuntra er att kolla på kommunens hemsidor – där kommer allt upp i tid

Sen har det blivit även några dagars fullmäktigeseminarium som också var väldigt givande – samt skönt avbrott då koronaläget ändå möjliggjorde detta och att man fick mat serverat till sig istället för att själv alltid stå vid spisen – det är såna där små saker som gör en guldkant på vardagen – samt att man fått träffa en hel drös med härliga, intressanta och spännande människor. Alltid kan jag inte säga jag håller med i vad som sägs eller instämma i uttalanden som jag hör – men så har det ju alltid varit och kommer alltid att vara. Vad härligt ändå vi bor i ett demokratiskt land där det finns partier med olika åsikter och alla väljer vilket står dem närmast.

Att jag är lärare och vistas en hel del i skola känner ni säkert till, men även inom politiken har jag fått gå kvällsskola. Kan sägas den skiljer sig ju nog en hel del från den skol-verklighet jag känner till men idén var densamma: att lära sig något nytt, bli undervisad och växa på sin kunskap. Här ett litet utdrag ur den:

Idag är det kvällsskola för styrelsen och samhällstekniska nämnden. På agendan har vi diskussion om olika detaljplaner (se bild) i framtidens Kyrkslätt. Intressanta och spännande lösningar på kommande och de som önskat förnyat centrum lär inte bli besvikna. Dock tar ju förverkligandet från plan till verklighet en tid så visst tålamod måste man ha 😉 Här ser ni även oss representater för SFP i samhällstekniska nämnden – undertecknad Jenny Snellman och Kim Liljequist som flyger förbi.

Sen kommer vi till följande kläm som ligger nära hjärtat – vägarnas skick här i mina hemknutar, närmare bestämt Kylmälävägen. Det här med mig och NTM-centralen kommer få ett helt eget inlägg då jag har både ris och ros att ta upp där. Men nu till mötet 28.10:

Den 28.10 var senaste möte för samhällstekniska nämnden. Nu finns protokollet att läsa. Jag lade själv in ett tillägg till utlåtandet som går till NTM-centralen över väghållningen och trafiken 2022-25 gällande Kylmälävägen som absolut behöver åtgärdas. Det kommer krävas en hel del jobb och arbete för att NTM (som sköter denna väg) skall börja åtgärda såväl Kylmälä- som Sjökullavägen men vi kan alla hjälpas åt. Anmäl till https://liikenne.palautevayla.fi/feedback om det uppstått gropar, hinder eller annat som äventyrar säkerheten på NTM-centralens vägar.På agendan fanns även Kantviks delgeneralplan, Siikajärvi Norra- och idrottsparkens detaljplan.

Sen har det varit en hel del snack om hur parkeringsövervakningen skall skötas i Kyrkslätt. De facto finns det ju ingen nu. Eftersom alla pengar ligger under sten för tillfället försöker man utreda hur man bäst kunde göra detta så kostnadseffektivt som möjligt – dock finns det ju de som tycker vi inte behöver ha övervakning, medan det finns de som tycker vi skall ha övervakning. Här var nu en liten kläm från min sida att undersöka huruvida man kunde göra som Grankulla. Här fick jag tips att vara i kontakt med Grankulla och kolla med dem hur det gått.

Utdrag ur Facebook 18.11.2021

Här har ni protokollet från senaste mötet i samhällstekniska nämnden, där största intresset från allmänhetens sida var Kyrkslätts kommuns parkeringsutredning. Jag lade där in en kläm efter att ha varit i kontakt med Grankulla över deras parkeringsarrangemang. Det var ett givande och konstruktivt möte. Läs gärna protokollen, man lär sig mycket om sin hemkommun! (där går ju att välja den punkt man personligen mest är intresserad av…)

Här var nu ett axplock av hösten men jag uppmuntrar (försöker låta bli att uppmana) att gå in på sidan HÄR var ni alltid kan se alla protokoll från alla möten – man lär sig mycket och får betydligt bättre koll på vad som försiggår i kommunen. Såhär kan föredragningslistorna/protokollen se ut, för att ta ett exempel. Ni behöver ju inte läsa allt utan kolla upp vad som intresserar!

Extra stort tack ännu till Jenny och Kimmen! Likaså till mina föräldrar som hjälpt till med barnen då jag haft långa möten (SHT-nämndens mötens genomsnitt ligger säkert kring 5h :D) om kvällarna/nätterna, samt mamma för att ha designat fina örhängen så det inte går att ta miste om till vilket ”läger” jag hör ❤

Sist men inte minst – största tacket till ER som röstat på mig, det har varit en omtumlande, lärorik och härlig höst/vinter men jag hade aldrig fått uppleva detta utan er. Är det något som dyker upp på agendan som ligger nära ert hjärta, tag kontakt och berätta/förklara/lär, ni når mig bäst på josephine.frimodig@kirkkonummi.fi

HA ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!

Tvättmaskin = diskmaskin..?

Såhär efter sommaren är det dags att städa upp sommarkläder och ta fram höstplaggen. Kepsar har en tendens att bli formade om och inte riktigt gilla tvättmaskiner (inte åtminstone min). Därför tar jag och kastas kepsarna i diskmaskinen och kör med hög värme – vips så är de rena igen OCH har hållit sin ursprungliga form.

Länge sen sist!

Tänkte kort skriva och höra av mig, märker det gått en tid sen sist. Har återgått till jobb igen efter mamma- och studieledigheter så det är full rulle att lära sig nya rutiner i vardagen. Om en vecka börjar även allvaret inom kommunalpolitiken då jag skall på det första fullmäktigemötet! Spännande..då blir även nämndernas fördelning klar så då återkommer jag med vilken nämnd jag kommer sitta i. Men ville bara titta in och säga ”Hej” – gör ett längre inlägg här inom kort med både politik och renoveringar som skett här hemma senaste månaden.

Semester i kyrkslätt – den hemlighetsfulla våtmarken

Det finns en liten ”hemlig” plats här i mina hemknutar jag vill dela med mig. Själv noterade jag den förra hösten, då jag tittade närmare på appen jag nyss hade laddat ner. Denna del jag nu visar er är ett litet utdrag ur en naturdagbok som hörde till kursen ”naturvetenskapens didaktik”, som ingick i min klasslärarbehörighet. Det var en häftig känsla då vi nådde fram, mitt i skogen en stor våtmark så tyst och fridfullt..för er som blev intresserade närmare av denna våtmark så är det alltså ”Myllärinniityn kosteikko” det är frågan om.

Supermedlet mot ingrott smuts

Det här med småbarn och vitt är aldrig en bra kombo. Jag har länge sett hur armstödet på soffan blivit smutsigare och hur jag än försöker hålla och säga till åt min 3-åring att inte ligga där över och se på tv eller ha rena händer så ser ni ju hur det ändå blivit. Sådär rejält ingrott smuts som jag tänkte är lönlöst och omöjligt att få bort. Dock fick jag igen bra tips av Ekotipset som rekommendera att man använder bikarbonat och den fenomenala fönsterputsen jag pratat om här på bloggen tidigare. Här nedan ser ni hur smutsig soffans armstöd var innan..

Sen var det dags att väta armstödet ordentligt med en mikrofiberduk och efter det stod det i Ekotipsets bok att man skulle strö över bikarbonat (så det täcker delarna som skall putsas). Dessvärre hade jag bara färdig bikarbonatpasta (bikarbonat 2 delar+vatten 1 del) men tänkte det säkert fungerar bra även det. Efter jag strött på det så var det dags att spraya med mirakelsprayen (ättika 2 dl, vatten 3 dl och 5 droppar diskmedel) som ledde till en reaktion på soffan som fick det att ”bubbla”. Sedan skulle man låta det verka 5 minuter.

Efter att det verkat i 5 minuter tog jag igen vatten i mikrofiberduken och gnugga rejält..ni ser ju här ovan hur smutsigt vattnet blev, hujedamig men samtidigt tillfredsställande att märka hur man får rent i knutarna.

Hör och häpna! Det fungerade – kanske till och med lite för bra, lite slet det på färgen men hellre lite ljusare pigment än ingrott smuts. Tror det kan ha skillnad pga jag använde bikarbonatpastan istället för ren bikarbonat. Sedan kunde man torka med hårtork eller lägga ut i solen (men de gick inte för mig att dra ut soffan så använde hårtork). Däremot har man lite mörkare tyg tror jag detta kommer att göra under!

Här fanns ett annat ställe i soffan som hade fått kaffe över sig, där även stor skillnad. Här hölls färgerna bättre så kan vara jag gnugga lite för hårt på armstödet 🙂 I solen skulle fläcken kunnat bli ännu mindre, för jag lade ut alla överkast som kommer på dynor och ryggdelar efter tvätt ut i solen och även där fanns ju ingrott smuts (dock inte lika illa som armstödet) som jag aldrig tidigare helt fått bort men i solskenet försvann de lätt som en plätt. Testa solen gott folk nu när det är möjligt!

Nästan som ny – är otroligt glad över solens effekt och bikarbonat+”mirakelsprayen”

Semester i Kyrkslätt – dag 7

En vacker sommardag styrde vi kosan söderut, närmare bestämt Porkala. Jag står för att ärlighet varar längst och i detta fall tänker jag våga berätta att det här var första gången jag någonsin varit i Porkala. Har inte haft vänner eller bekanta där att besöka och då jag var yngre var det inte i mitt intresse ännu att vandra i naturen eller utforska egna hemkommunen..men bättre sent än aldrig. Nu är barnen såpass stora så jag har tid och möjlighet att åka med dem och faktiskt ha tid att se sig omkring, inte bara springa efter barnen och se vad de håller på med. Jag har ofta klagat på vägarna här uppe i norr men oj så vägen också längst söderut var ”kringelikrok” – men vilka vyer! Det känns faktiskt en stor skillnad mellan söder och norr, söderut tycker jag finns mycket mer större arealer och åkrar man åker igenom samt en massa gamla hus och större byggnader man egentligen borde stanna och titta närmare på. Som ni märker är Kyrkslätt stor kommun i den bemärkelsen det tar för mig från hemmet i Evitskog ner till Porkala tar cirka 45 minuter, till Veikkola skulle det ta 1h!

Jag har ju sett Porkala marin i vänners flöden på FB men äntligen fick man se den live själv också. Väldigt mysig liten plats där man uttryckligen nästan kan sitta på vatten – flickorna gnuggade ögonen några gånger då de såg ut som om människor satt ovanpå vattnet och åt. Där gäller det för servitörerna att ha koll på balansen 🙂

Roligt med en liten butik med det allra viktigaste – glass! Ingen skillnad var man än är så är det glass som ligger på nummer ett för mina barn. Flickorna tyckte också det var mysigt och fint – medan minstingen mest blev tagen om han såg en stor båt, gräsklippare eller något annat motorfordon.

Nästa gång skall vi ha lite bättre med tid och utrustning så vi även kan kolla in naturen lite närmare, men det här var en bra inkörsport så vi vet vad som väntar!

Semester i Kyrkslätt – dag 6

Som följande resmål valde vi att åka till Hvitträsk. Sist jag var här var det med ett gäng från Montreal i Kanada som var besök över 11 år sedan och jag fick välja ställen att visa dem under den vecka de bodde i Helsingfors. Däremot var jag inte då i själva muséet utan organiserade mer kring middagen.

Jag har märkt att ju äldre man blivit har även intresset för olika delområden i livet skiftat – då jag var yngre lade jag inte alls märke till den fina arkitektur man kan skåda i Hvitträsk eller den fina planeringen i trädgården. Men så är det väl, som barn, ungdom och tonåring och vuxen är fokus av intresse olika. Samtidigt är det ju faktiskt en bra sak! Man bygger på erfarenheter och lär sig i livet, hela tiden. Därför kan man väl besöka olika platser flera gånger, för varje gång kan man se och uppleva något som gått om förra gången, speciellt då det kommer till platser som är så mångsidiga som Hvitträsk.

Det var spännande att springa ute på stigar och titta på de fina vyerna. Däremot var det riktigt konditionsträning att bestiga upp från stranden till muséet, jag bad flickorna räkna trapporna och de kom fram till 136 trappsteg (dock i sten så de är nog inte riktigt optimala att springa upp och ner på). Det här är då ingen väg man går med barnvagn, vilket kan vara bra att minnas om man rör sig med småbarn.

Det är alltid lika svårt att få djup och höjd på bild, men här några försök för det var faktiskt en häftig väg upp!

Med tanke på att jag är lärare i historia har jag inte varit den riktigt aktivaste att dra med mina barn på museum, men nu anser jag de börjar vara i den åldern att de kan ta in och förstå på en bättre nivå (om man nu frånser min snart 4-åring, men han är i den åldern han ändå kan tas med och orkar gå utan vagn). Det tyckte det var jätteroligt att få gå med blåa plastskor och titta på ”en Mansion” (direkt citerat av äldsta dottern). Bra de också får se hur de privilegierade levde 100 år sedan, för det må ju sägas det här inte var ett vanligt hem utan något extraordinärt, redan i början på 1900-talet.

Jag rekommenderar faktiskt alla att gå en rundtur och läsa om alla dessa rum och bakgrund, jag tänker inte här börja förklara desto mer utan låter bilderna prata för sig själv. Trodde redan jag hade sett allt och var positivt överraskad av det jag sett men sen steg jag in i biblioteket / arbetsrummet. WOW! Barnens första reaktioner: ”Jag vill också ha sådant här bibliotek”, ”Varför är där en naken kvinna på bilden?”

Ute på gården finns även ett café man kan ta smått och gott efter rundan, vilket kan behövas i denna hetta. Rekommenderar varmt för såväl stor som liten!

Växternas snabba framfart

Varje år blir jag lika häpen över hur snabbt växterna växer – bäst tycker jag man kan se detta i växthuset då man ser på mina tomater och gurkor. Inte minst då jag skall rensar bort alla ”tjuvar” (hade ingen aning om detta begrepp innan jag skaffade tomater..), det har gått några dagar och vips så finns det många små tjuvar på tomaterna 😉 Men för att kunna jämföra brukar jag ta foton med jämna mellanrum för att se det helt konkret. Naturens under, det härliga i att se hur något växer – det är verkligen häpnadsväckande. Är ju aningen partisk här men kan nog säga de tomater jag äter från eget växthus slår alla andra tomater med hästlängder..

Jag skall inte ljuga och säga det är enkelt att sköta om tomater eller gurkor, det kräver nog en hel del rensande och igår var jag ex. där 1,5h för att rensa, ta bort alla överlopps blad, stjälkar och för att lyfta upp gurkorna så de kan växa fritt och inte bara ligga på marken. För att inte tala om att vattna precis varje dag, minst 1 gång och nu vid hetta ibland även morgon som kväll. Men just nu, denna tid på sommaren är det värt varje sekund! Så funderar ni på att skaffa växthus – tveka inte, gör det! Du kommer få lön för mödan, jag lovar.

Här ser ni läget 25 maj jämfört med hur det såg ut 12 juli. Körsbärstomaten börjar bli klar medan de större tomaterna ännu är gröna, de kommer alltid lite efter de små. Även gula tomater är på kommande.

Världens bästa städtips vol.2

Såhär på fredagskvällen tycker jag att ni skall få ett annat bra städtips av mig från boken ”Städa hållbart med Ekotipset”. Med småbarn är det alltid bra att göra dessa test, ty som ni kan gissa är det vanligt med skvätt och sprätt med småbarn – i detta inlägg tar jag upp barn som skvätter vatten på glasdörrar (fönster) och springer skorna genast smutsiga eller får för sig att måla dem själv med tusch.

Här har jag igen med bastuglasen använt mig av samma ”recept” som till inlägget om världens bästa mögelpust (ni hittar det inlägget genom att klicka i rutan nedan). Med andra ord: 2 dl ättika, 3 dl vatten och 5 droppar diskmedel. Kan tillägga jag kör eget sköljmedel med nästan samma innehåll: 2 dl ättika, 3 dl vatten och sedan valbart egen eterisk olja (cirka 10 droppar).

Det bästa är att då man tvättar fönster/glas att man behöver ingen skrapa, utan bara sprayar ättikan på ytan, torkar med en fuktig trasa och till sist med torr mikrofiberduk. Lätt som en plätt och fungerar finemang, inga ränder eller märken blir kvar!

Det andra tipset – som faktiskt är nytt är ”BIKARBONATPASTA”. Det går bra att gnugga rent i kakelfogar och skor, ja det finns många sätt även här men nu får ni några tips, skall testa lite mer senare. Här har vi några par skor som fick sig en bikarbonatpastabehandling. Men vad behövs då till denna blandning? Inget mer än: 1 dl vatten och 2 dl bikarbonat och förvaring med ett tättslutande lock. Inte så svårt eller hur? Därtill en gammal tandborste (eller motsvarande) att gnugga med.

Först lägger jag med fingret ut pastan och låter den verka cirka 15 minuter, sen gnuggar jag och sist använder jag en fuktig trasa. Fungerade riktigt bra och först och främst – ekologiskt, inga äckliga starka produkter och det går enkelt.

Här i första bilden har jag ena skon som jag inte använt blandningen på, speciellt plastdelar fungerar detta bra på. Blandningen håller länge och blir den lite torr så lägger man in lite vatten (behövs inte mycket). Ni som har skor som luktar illa – lägg in dit lite bikarbonat som pulver, det lär också dra in lukten i sig om man lämnar den där övernatten.

På detta sätt kan man lätt fräscha upp skor som man redan lagt åt sidan med tanke de är ”för slitna”.

Hoppas någon har nytta av dessa tips, fördelen är att produkterna finns ofta hemma och är billiga att köpa från butiken.