Mitt första halvår i politiken

Kanske en liten årssummering är på sin plats. Den 30.8.2021 hade jag första kommunfullmäktigemötet och sedan har det varit cirka 2 möten i månaden, ibland även fler då jag några gånger fått vara inhoppande gäst i styrelsen där jag även är suppleant. Jag är tacksam för all hjälp och stöd jag fått under vägen, samt väldigt tacksam för att vi fått en så bra grupp i samhällstekniska nämnden. Jag är inte (ännu) riktigt den mest pratsamma politikern, men ju mer tiden gått och jag lärt mig hur allt fungerar har även tröskeln att uttala mig minskat. Det tar sin tid att lära sig alla finska begrepp, då det ju ändå främst går på finska så en rejäl språkdusch har jag fått därtill. Inte så att jag kan allt perfekt ännu heller, nej, det är nog en inlärningskurva som går framåt och uppåt men som jag knappt tänker mig någonsin kommer vara helt 100 % för alltid finns det mer att lära sig och bygga upp sin kunskap på. Om inte ni tror mig kan jag skicka några stadgan åt er så förstår ni vad jag menar 😉

Här kommer nu ändå lite plock från några nämndemöten där jag lagt in några klämmar, lite tankar och träffar utanför officiella möten, där också tack till Kimmen och Jenny för att ha stött och korrigerat med både det ena och andra!

Här är inlägget från Facebook gällande SHT-nämndens möte 29.9

Den 29.9 var senaste möte för samhällstekniska nämnden. Jag lägger in protokollet i kommentarerna. Jag kom själv med ett ändringsförslag gällande trafiksäkerhetens budgetförslag – två år sedan låg den på 80.000 och nu var förslaget 30.000e för år 2022. Det känns hemskt att se på alla siffror som nästan alla halverats pga. det ekonomiska läget men tyckte personligen trafiksäkerheten inte kan rubbas ännu mer, utan föreslog en ändring där att den hålls på samma nivå som 2021, dvs. 40.000. Förhoppningsvis får vi igång alla skolbyggen, som jag nog tror delvis kommer betala sig tillbaka genom inflyttning, men även att planläggningen går framåt så vi får nya bosättningsområden som i sin tur genererar skatteintäkter mm. Kanske inte så svartvitt men åtminstone i hopp om detta och en ljusare framtid ekonomiskt sätt. Personligen har tiden i samhällstekniska nämnden hittills präglats av samförstånd, god diskussionsanda och ömsesidig respekt. Det har varit roligt att kunna diskutera utan skärmar! (ping Jenny Snellman och Kim Liljequist)Sen kan tilläggas protokollet legat framme redan över en vecka men denna mamma har riktigt fått känna på livets ekorrhjul då man inte kan hinna med allt på en gång då både nytt jobb, barns hobbyn, egna familjeföretaget och kommunala uppdrag som kräver en hel del att läsa in på. Men jag kan alltid uppmuntra er att kolla på kommunens hemsidor – där kommer allt upp i tid

Sen har det blivit även några dagars fullmäktigeseminarium som också var väldigt givande – samt skönt avbrott då koronaläget ändå möjliggjorde detta och att man fick mat serverat till sig istället för att själv alltid stå vid spisen – det är såna där små saker som gör en guldkant på vardagen – samt att man fått träffa en hel drös med härliga, intressanta och spännande människor. Alltid kan jag inte säga jag håller med i vad som sägs eller instämma i uttalanden som jag hör – men så har det ju alltid varit och kommer alltid att vara. Vad härligt ändå vi bor i ett demokratiskt land där det finns partier med olika åsikter och alla väljer vilket står dem närmast.

Att jag är lärare och vistas en hel del i skola känner ni säkert till, men även inom politiken har jag fått gå kvällsskola. Kan sägas den skiljer sig ju nog en hel del från den skol-verklighet jag känner till men idén var densamma: att lära sig något nytt, bli undervisad och växa på sin kunskap. Här ett litet utdrag ur den:

Idag är det kvällsskola för styrelsen och samhällstekniska nämnden. På agendan har vi diskussion om olika detaljplaner (se bild) i framtidens Kyrkslätt. Intressanta och spännande lösningar på kommande och de som önskat förnyat centrum lär inte bli besvikna. Dock tar ju förverkligandet från plan till verklighet en tid så visst tålamod måste man ha 😉 Här ser ni även oss representater för SFP i samhällstekniska nämnden – undertecknad Jenny Snellman och Kim Liljequist som flyger förbi.

Sen kommer vi till följande kläm som ligger nära hjärtat – vägarnas skick här i mina hemknutar, närmare bestämt Kylmälävägen. Det här med mig och NTM-centralen kommer få ett helt eget inlägg då jag har både ris och ros att ta upp där. Men nu till mötet 28.10:

Den 28.10 var senaste möte för samhällstekniska nämnden. Nu finns protokollet att läsa. Jag lade själv in ett tillägg till utlåtandet som går till NTM-centralen över väghållningen och trafiken 2022-25 gällande Kylmälävägen som absolut behöver åtgärdas. Det kommer krävas en hel del jobb och arbete för att NTM (som sköter denna väg) skall börja åtgärda såväl Kylmälä- som Sjökullavägen men vi kan alla hjälpas åt. Anmäl till https://liikenne.palautevayla.fi/feedback om det uppstått gropar, hinder eller annat som äventyrar säkerheten på NTM-centralens vägar.På agendan fanns även Kantviks delgeneralplan, Siikajärvi Norra- och idrottsparkens detaljplan.

Sen har det varit en hel del snack om hur parkeringsövervakningen skall skötas i Kyrkslätt. De facto finns det ju ingen nu. Eftersom alla pengar ligger under sten för tillfället försöker man utreda hur man bäst kunde göra detta så kostnadseffektivt som möjligt – dock finns det ju de som tycker vi inte behöver ha övervakning, medan det finns de som tycker vi skall ha övervakning. Här var nu en liten kläm från min sida att undersöka huruvida man kunde göra som Grankulla. Här fick jag tips att vara i kontakt med Grankulla och kolla med dem hur det gått.

Utdrag ur Facebook 18.11.2021

Här har ni protokollet från senaste mötet i samhällstekniska nämnden, där största intresset från allmänhetens sida var Kyrkslätts kommuns parkeringsutredning. Jag lade där in en kläm efter att ha varit i kontakt med Grankulla över deras parkeringsarrangemang. Det var ett givande och konstruktivt möte. Läs gärna protokollen, man lär sig mycket om sin hemkommun! (där går ju att välja den punkt man personligen mest är intresserad av…)

Här var nu ett axplock av hösten men jag uppmuntrar (försöker låta bli att uppmana) att gå in på sidan HÄR var ni alltid kan se alla protokoll från alla möten – man lär sig mycket och får betydligt bättre koll på vad som försiggår i kommunen. Såhär kan föredragningslistorna/protokollen se ut, för att ta ett exempel. Ni behöver ju inte läsa allt utan kolla upp vad som intresserar!

Extra stort tack ännu till Jenny och Kimmen! Likaså till mina föräldrar som hjälpt till med barnen då jag haft långa möten (SHT-nämndens mötens genomsnitt ligger säkert kring 5h :D) om kvällarna/nätterna, samt mamma för att ha designat fina örhängen så det inte går att ta miste om till vilket ”läger” jag hör ❤

Sist men inte minst – största tacket till ER som röstat på mig, det har varit en omtumlande, lärorik och härlig höst/vinter men jag hade aldrig fått uppleva detta utan er. Är det något som dyker upp på agendan som ligger nära ert hjärta, tag kontakt och berätta/förklara/lär, ni når mig bäst på josephine.frimodig@kirkkonummi.fi

HA ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: