En inblick i framtidens Kyrkslätt?

Hej igen! Jag kan väl inte göra annat än konstatera att bloggskrivande tyvärr prioriteras rätt långt ner i listan för en trebarnsmamma med både lärarjobb, eget företagande och politik. Nu är det dock sommarlov så skall lite skärpa mig för nu har jag mer tid och har små projekt jag gärna delar med mig från trädgården. MEN innan dess lite politik – eller jag ser det mer som en liten möjlig inblick i hur framtiden Kyrkslätt kan se ut. Närmare bestämt centrum som jag klagat på ända sedan jag gick på gatorna där under högstadie- och gymnasietiden. Gymnasiecampuset är på kommande och Fyyri har gjort entré sedan dess (utsidan må dela åsikter men personligen gillar jag otroligt mycket insidan och den positiva publicitet den medfört Kyrkslätt).

På torsdag är det ”säsongens” sista möte i samhällstekniska nämnden och en av punkterna som behandlas är ”detaljplanen för Stallbacken”. Det vill säga centrums centrum. Jag lägger länken till allt material i slutet, dock på finska för av någon orsak finns inte bilagorna i den svenskspråkiga versionen..

Det du ser som svartvitt kryss är tänkte torgområdet. Kyrkan ser du utanför detaljplanen till höger som ett kryss. Fyyri är utanför och ligger till höger om 199AK. LPA är tänkt som parkering. Övriga förkortningar hittar ni inne i dokumentet.

Något mot den här stilen är det tänkt – moderna och förhoppningsvis även höghus med färg på utsidan (personligen är jag väldigt anti-vit/grå). Det delar säkerligen åsikter men samtidigt är nog allt bättre än det sorgmod jag känner och ser då jag tittar omkring mig i centrum av Kyrkslätt i dags dato. Jag går inte in på nu alla detaljer här utan finns det en gnutta intresse av detta så läs beredningen som är omfattande och bra (länk kommer nedan).

Som historiker uppskattar jag dylika bilder. Titta här hur centrum utvecklats – allt från slutet av fortsättningskriget fram till 2017 (mycket har väl inte skett sen dess..).

Men en sak som de flesta kritiserat tidigare – att vi inte har affärscentrum eller små butiker där man kan ex sitta över en kopp kaffe eller äta gott. Här ser ni med blått det som är tänkt som affärsutrymme och hoppas innerligt vi kan locka egenföretagare från många olika nischer och branscher så vi åter får ett levande centrum.

Vad tänker du? Du får gärna vara i kontakt med mig på Josephine.frimodig@kirkkonummi.fi.

Här är länken till den finskspråkiga beredningen (med bilagor)

https://kirkkonummi.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20221136-3

Här är länken till svenskspråkiga beredningen (utan bilagor)

http://kirkkonummise.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=20221137-3

PS: Finns en massa intressant att läsa om hur centrum av Kyrkslätt skall se ut även utanför stadskärnan. Gick faktiskt på en stadspromenad i framtidens Kyrkslätt med elever under gymnastiklektionen – allt från kommande skateramper och gymnasiecampus. Vill du veta mer eller hjälp med att hitta de rätta dokumenten – du vet vem du skall kontakta 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: