VÅRENS/SOMMARENS PROJEKT DEL 1

I år känns det som jag kom igång senare än vanligt – men kan ju förstås bero på att jag i år jobbade ända in i juni (i fjol studerade jag ju hela året och var ledig från slutet av april) och vädret var betydligt kallare så trädgårdsarbete lockade inte lika mycket..

Det första jag tog itu med var mina ”blomkrukor” som behövde putsas – som ni ser är det bilringar som inte mer används som jag hittat bättre användning för. Tyvärr flagnar ju färgen efter en vinter men det är rätt lätt att måla om och inte alls så tidskrävande. De större hjulen söker ännu sin plats – tanken är att de kommer att komma vid roten av äppel- och plommonträden men måste förbereda marken först genom dukar och sand. Men uppe till höger ser ni lite hur jag tänkt. Det skall även komma en gång där förbi från dörren till hönshuset.

Men dessa mindre ringar är bra till blomkrukor och bildar enligt mig en riktigt trevlig liten helhet med mina favoritfärger.

Även höns/kaninburarna var i rätt dåligt skick efter förra året (taket var ju något konstigt material som kom med i paketet och det rekommenderas hållas under tak/i skydd för regn). Jag hade ju dem och stå ute i regn och rusk och resultatet blev ju även därefter. Här ovan ser ni först mina egna försök till restaurering – var så ivrig så jag bara slog på plankorna och tänkte man sedan tar med el-sågen men sen fick nog pappa komma och hjälpa med cirkelsågen. Hans resultat ser ni nedan, betydligt bättre resultat men kanske jag också lär mig någon vacker dag..Det fick även bli rött tak – i samma linje som större hönshuset och vårt egna hus.

Det där när man får måla raka ”rör” och utan några större krumeluxer tycker jag om! Då går det snabbt 🙂

Det är konstigt hur stor skillnad det är då man ”markerar” och fixar kanter i en rabatt – innan såg det ut som jag bara lassat av mylla i en hög men med lite stenar så blev det vips som en riktig blomrabatt. Det här var en riktig styrketräning eftersom jag var tvungen att gå upp och ner för en backe efter alla stenar.

Köpte några grodor av grannen som jag tyckte passade väl in att sitta med i rabatten..kwak Kwak!

Lastpallar är ju en annan sak man kan använda till en massa olika roliga projekt. Barnen gillar ju också att måla så det var inte så svårt att få hjälp med detta. Nästa år tror jag att det blir att pröva på att göra en soffa av lastpallar.

Sen till mitt mirakelmedel och soda som kan nästan rengöra allt! Om man har smutsiga textiler som blivit ute kan man pröva detta: Häll soda över fläckarna, och spraya på en blandning som innehåller 3 dl vatten och 2 dl ättika (10%) + 5 droppar Fairy och låt verka en stund. Gnugga eller kör med stark vattenstråle och sen solljus som bleker/fixar resten. Så gott som ny efter det – åtminstone för en stund 🙂

Årets ”trädgårdslounge” blev i år och se ut såhär. Soffan jag hade i fjol fick stanna kvar på bakterrassen och det blev ett litet bo samt blommor istället i trädgården. De två större bilhjulen har ännu utrymme för blommor eller annat kul – får se vad det blir.

Tomaterna och gurkorna växer så det knakar. Tiden mellan bilderna är 3 veckor och idag har jag knutit fast växterna i växthusets tak för att de inte skall falla. Längst till höger prövar jag i en säck med mandarin och paprika – får se hur de tar sig..

I år har jag (eller rättare sagt min far) satt upp staket så att hararna inte skall äta upp fler äppelträd eller plantor, därför har jag äntligen en egen roseningång till trädgården. Rosorna dock plast men får se om jag något år lyckas få något äkta att växa runt rosenbågen. Givetvis plantor och blomkrukor i mina favoritfärger.

Årets hönor har lite ändrat sen ifjol men tuppen Nemo är densamma. De bruna hönsen brukar vara minst, men som ni ser ovan så en morgon var den ovanligt stor och svaret kom då jag kläckte äggen i stekpannan – där inne fanns ju två äggulor! Kaninerna Morot och Stina kommer bra överens med hönorna och alla gillar de gräs och hönsmat 🙂 Hönorna heter Chicaletta (vita), Daisy (bruna) och Chicken Nugget (ljusbruna).

Årets nyhet är väl att jag underhjälpt mitt minne med laminerade lappar vad jag odlat i alla lådor – tänker varje år jag nog minns men sen ändå blandar jag. Under våren köpte jag lite mer havtorn (havtornsknuten uppe till vänster), bärbuskar, körsbär och äppelträd.

Visst är våren/sommaren underbar! Allt har tagit sig bra an i år, men mest förvånad är jag över antalet plommon som ser ut att komma (så länge nu inte fåglarna tar dem..).

Bakterrassen har fått liten terrassmatta och attiraljer från Rusta – soffan och stolarna hade jag ifjol i trädgårdsloungen men i år får de hållas här – hit når kvällssolen och här brukar jag sitta sena sommarkvällar då värmen är på topp 🙂

Ifall ni trodde det tog slut här så tji fick ni – här ser ni vad jag sysslar med för tillfället. Dörren och det gråa har tidigare varit brunt, har nu dragit två gånger på med grått och sen putsat bort allt gammalt/flagnande från de vita spjälarna. Nu väntar då finslipet, det där målande jag nog faktiskt inte gillar för det testar på mina nerver då man måste få allt vitt där emellan och inte sen klotta ner det gråa (vilket betyder jag måste tejpa in en massa). Får se hur det slutar..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: