Sänk inte timresursen!

På fredag kom en väldigt positiv nyhet från Svenska Kulturfonden. Svenskfinlands lärare fick 30 000 euro för sina insatser under coronapandemin. Väldigt fint och välförtjänt. Däremot hann jag inte glädjas länge förrän det plingade i min telefon och en annan nyhet från FSL dök upp. Något som verkligen inte kommer att göra dessa lärares tillvaro eller vardag bättre på något sätt. Tycker det är tråkigt att vara sån ”grinch” ibland och lyfta upp negativt – men annars är det så lätt det går förbi det rosa skimret som syns utåt.

Kan ni tänka er att nästan 40 % av de i undersökningen undersökta kommunerna sänker sin timresurs i skolorna? Det pratas mycket om timresurser till höger och vänster – något för mig är rätt bekant och inget nytt men någon kanske tänker helt konkret ”vad innebär då timresurs”? Jo

Med andra ord, om man sänker timresursen leder det till att ex. grupperna blir större i skolorna. Jag har valt ut här de som jag anser mest relevanta i artikeln och undersökningen den baserar sig på. Kyrkslätt dyker inte upp som särskilt exempel och jag hoppas verkligen undervisningen får en tilläggsbudget, speciellt med tanke på utmaningarna som väntar efter all distansundervisning.

Som lärare och mamma blir jag så rosenrasande då man inte inser hur viktigt det är att ex. gruppstorlekar inte blir för stora. Då jag gick i högstadiet var gruppstorlekarna cirka 15-16 per klass, något som nästan känns som en dröm i dessa dagar. Men alla grupper som går över 20 är faktiskt utmanande för vilken pedagog som helst, det går helt enkelt inte att ge tid åt eleverna så mycket som de skulle behöva. Ni ser ju här ovan där det finns ex på åk 3 som undervisas i finska (3-4h/vecka beroende på kommun). Om man därtill också vill integrera alla barn med specialbehov i vanlig klass med 20+ elever undrar jag nog hur beslutsfattare tänkt man skall räcka till?

Detta inlägg fick gro i några dagar men då jag inte sett någonting om denna nedslående trend i kommunerna vill jag lyfta fram den och hoppas någon annan också reagerar och sprider ordet, för jag vill tro på folkets makt och beslutsfattarnas sunda förnuft om de har tydliga siffror och besked framför sig.

Vill ni själva läsa artikeln och undersökningen tar ni och klickar här nedan (Vilket jag starkt rekommenderar, historiker som jag är så gäller det att ha koll på sin källkritik..)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: